Bajden: Putin se gadno preračunao kada je napao Ukrajinu, sada je izoliran, SAD su uz Ukrajinu

1
42

Predsjednik Rusije se susreo sa zidom snage koji nikada nije očekivao ili zamišljao, upoznao je ukrajinski narod, istakao je

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) održao je svoj prvi govor o stanju Unije u svom mandatu.

Prvi put u historiji obraćanja naciji iza predsjednika su sjedile dvije žene. To su bile potpredsjednica Kamala Heris (Harris) i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy).

U znak podrške i solidarnosti sa Ukrajinom, ukrajinski klub u Kapitolu ohrabrio je članove da uzmu i nose plave i žute trake.

Putin je pokrenuo nasilje i haos

Na samom početku svog govora, Bajden je osudio predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.

– Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. On je odbacio sve napore u diplomatiji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da može da nas podijeli ovdje kod kuće. Putin je pogriješio. Bili smo spremni. Prije šest dana, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je uzdrmati same temelje slobodnog svijeta. Misleći da bi ga mogao natjerati da se podvrgne svojim prijetnjama. Ali, gadno se preračunao kad je napao Ukrajinu. Mislio je da bi se mogao zaletiti na Ukrajinu i da svijet neće reagirati. Umjesto toga, susreo se sa zidom snage koji nikada nije očekivao ili zamišljao. Upoznao je ukrajinski narod – rekao je Bajden.

Kako je dodao, SAD su se mjesecima pripremale i sklapale savezništva.

– Putin je sada izoliran od svijeta najviše nego što je ikada bio. Skupa sa saveznicima upravo uvodimo oštre sankcije, ruska ekonomija je uništena, propada, a za to je odgovoran samo Putin, nitko drugi – izjavio je Bajden.

Istakao je da smo kroz historiju naučili lekciju.

– Kroz historiju naučili smo lekciju, kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, onda izazovu još više haosa. Zato je stvoren NATO savez kako bi osigurao mir i stabilnost u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. SAD je član tog saveza zajedno sa 29 drugi zemalja. To je bitno, američka diplomatija je važna. Putin je pokrenuo nasilje i haos. No iako može ostvariti dobitke na bojnom polju, dugoročno će platiti visoku cijenu.

Svjetlo će pobijediti tamu

Bajden je također iskazao solidarnost za ukrajinski narod za što je dobio ovacije demokrata i republikanaca. Pozvao ih je da u dvorani Kongresa ustanu u znak podrške Ukrajini.

– U ovoj borbi, predsjednik Zelenski rekao je u svom govoru u Evropskom parlamentu “da će svijetlo pobijediti tamu”. Ukrajinska ambasadorica u SAD-u večeras je ovdje i sjedi s prvom damom – rekao je Bajden i nastavio:

– Neka svako od nas večeras ovdje u ovoj dvorani, ako može stajati, ustane i pošalje podršku Ukrajini.

Ukrajinska ambasadorica u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova stajala je uz prvu damu Džil Bajden (Jill Biden) dok je dvorana pljeskala, držeći zastavu svoje zemlje.

– Mi, Sjedinjene Američke Države, stojimo uz ukrajinski narod. Ovo je pravi test. I trebat će vremena. Stoga nastavimo crpiti inspiraciju iz željezne volje ukrajinskog naroda. Našim sugrađanima ukrajinskim Amerikancima koji su izgradili duboku vezu koja povezuje naše dvije nacije, stojimo uz vas – rekao je.

Posebna radna grupa

Predsjednik Bajden je rekao da SAD namjeravaju krenuti na ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

– Večeras kažem ruskim oligarsima i korumpiranim liderima koji su izgradili milijarde dolara od ovog nasilnog režima, nema više. Ozbiljno to mislim. Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država okuplja posebnu radnu grupu koja će krenuti istraživači zločine ruskih oligarha – rekao je Bajden, i nastavio:

– Udružujemo se sa evropskim saveznicima u potrazi i zaplijeni njihovih jahti, luksuznih stanova i privatnih aviona.

Zabrana ulaska ruskih aviona u SAD

Kao što je od ranije poznato, Bajden je najavio zabranu ulaska ruskih aviona u američki vazdušni prostor tokom svog obraćanja o stanju Unije.

– Večeras najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog vazdušnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolujući Rusiju i dodatno pritiskajući njihovu ekonomiju – rekao je predsjednik.

Kako je rekao, kada se bude pisala historija ove ere, Putinov rat protiv Ukrajine ostavit će Rusiju slabijom, a ostatak svijeta jačim.

Bajden je ponovio da SAD neće rasporediti trupe u Ukrajinu zbog ruske invazije, rekavši članovima Kongresa da američke snage nisu angažirane i neće se upuštati u sukob s ruskim snagama u Ukrajini.

Branit ćemo svaki pedalj NATO teritorije

Umjesto toga, rekao je predsjednik, američke trupe su raspoređene u Evropu ne da se bore u Ukrajini, već da brane saveznike u NATO-u u slučaju da Putin odluči da krene na zapad.

– U tu svrhu mobilizirali smo američke kopnene snage, zračne eskadrile, rasporedili smo brodove za zaštitu zemalja NATO-a, uključujući Poljsku, Rumuniju, Latviju, Litvaniju i Estoniju. Kao što sam jasno rekao, Sjedinjene Države i naši saveznici branit će svaki pedalj teritorije NATO zemalja punom snagom naše kolektivne moći – dodao je.

Za Ukrajinu, predsjednik Bajden je rekao da će dobiti “više od milijardu dolara direktne pomoći”, uključujući vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć SAD-a i saveznika.

IZVOR: AVAZ