Azerbejdžanska vojska uništila veliki broj oklopnih vozila armenskih snaga

Azerbejdžanska vojska uništila veliki broj oklopnih vozila armenskih snaga u operaciji pokrenutoj kako bi oslobodila svoj okupirani teritorij.

0
32
Foto: Fena

Sukobi na liniji fronta nastavljeni su tokom cijele noći, a azerbejdžanska vojska je pogodila veliki broj položaja i oklopnih vozila koja pripadaju armenskim snagama, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je objavilo snimke na kojima se vide uništena oklopna vozila koja pripadaju armenskoj vojsci. Iz Ministarstva su još dodali da i dalje traju žestoki sukobi duž cijele linije fronta.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija, podsjeća Anadolija.