Američki i britanski ambasadori danas se sastaju sa Željkom Komšićem

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH Eric Nelson i Matthew Field danas u 11 sati sastat će se u zgradi Predsjedništva BiH s predsjedavajućim Željkom Komšićem

0
87

Ovaj sastanak je najavljen u jeku priča o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) i detaljima sporazuma koji su potpisali lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović. Također, sastanak će biti održan nakon prošlosedmičnih razgovora koje je Dodik imao s ambasadorom Rusije u našoj zemlji Petrom Ivancovom, na kojem je dobio ruski podstrek da ne glasa za ANP.

Nelson, Field i Komšić će razgovarati dan prije zakazane sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi se, na Komšićev prijedlog, moglo raspravljati o ANP-u, ali i o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, što je Dodikov prijedlog.

Podsjetimo, Dodik je naglasio da neće glasati za ANP, a odbio je i učešće svog savjetnika na sastanku s medijatorima iz SAD-a i međunarodne zajednice i to nakon što je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju u intervjuu za Glas Amerike spominjao američku crnu listu na kojoj je Dodik, poručivši da su njegove prijetnje beskorisne.

Istovremeno, Izetbegović je poručio kako je sporazum tri lidera aktivirao i ljude iz međunarodne zajednice koji su postali pasivni prema BiH. Također je poručio da bez ANP-a SDA neće glasati za Zorana Tegeltiju na mjestu mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Isto je još prije 20 dana kazao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ostaje da vidimo kakve će zaključke imati današnji sastanak i hoće li oni donijeti bilo kakve pretpostavke za približavanje stavova.