Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiSvijetAmerička vojska uništila vlastitu pistu i opremu tokom povlačenja iz Sirije

Američka vojska uništila vlastitu pistu i opremu tokom povlačenja iz Sirije

Američka vojska se povlači iz Sirije te je zbog toga uništila vlastitu pistu i svu opremu.

Pista se nalazila u gradu Teil Tamer na sjeveru Sirije, a oprema je uništena u drugom gradu. Napušteni objekti su ranije donijeli sramotu Washingtonu.

Pista u sirijskoj provinciji Hasaka nalazi se blizu granice s Turskom, a mogla je primati velike vojne transportne avione i helikoptere. Međutim, to je sada prošlost jer je uništena, vjerovatno kako je vlasnici zemljišta ne bi mogli koristiti.

Sirijska vojska je ranije ušla u Teil Tamer dok se američka povlačila.

Amerikanci su raznijeli i radar na planini Abdulaziz, kao i neke objekte u Hasaki prije nego je krenula ka granici Sirije i Iraka.

Turska vojska i kurdske snage se trenutno bore nedaleko od baze u Teil Tameru. Američki predsjednik Donald Trump je naredio povlačenje američke vojske iz Sirije, što je “sigurnije i brže moguće” tako da se ne bi našla između dvije zaraćene strane.

Amerikanci su ponekad ostavljali svoje baze netaknutim, zbog čega se špekulisalo da su otišli u velikoj žurbi te su nerijetko nastajali sramotni snimci.

U bazi blizu Manbija američke snage nisu napravile najbolji posao prilikom uništavanja onoga što nisu mogle ponijeti sa sobom. Kada je sirijska vojska dopustila pristup novinarima u napuštenu utvrdu u selu Dadat, oni su pronašli ostatke dokumentacije kao i server s hard diskovima.

Također, pronađena je i vojna verzija Biblije, kao i zastava “Come and Take It” koja je bila simbol Teksaške revolucije 1835/1836 kada se ova država odvojila od Meksika i postala dio američke teritorije.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -