Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeCrna HronikaAkcija "Kings": Uhapšene osobe zbog organizovanog kriminala i korupcije

Akcija “Kings”: Uhapšene osobe zbog organizovanog kriminala i korupcije

U akciji “Kings” koju je realizovala Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji s policijskim službenicima iz Trebinja i Agencije za istrage i zaštitu BiH, uz podršku Europol-a, uhapšene su osobe zbog sumnje u organizovani kriminal, korupciju i nezakonitu trgovinu.

Prema saopćenju MUP-a RS-a, akcija je usmjerena na dokumentovanje više krivičnih djela, uključujući davanje poklona i drugih oblika koristi, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje poklona i odavanje tajnih podataka. Osumnjičene osobe su pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Pretresi su izvršeni na sedam lokacija u Trebinju, Berkovićima, Posušju, Stocu i Grudama, prilikom čega su oduzeti brojni predmeti relevantni za istragu. Među oduzetim predmetima su vozilo, mobilni telefoni, SIM kartice, računari, digitalni mediji i službeni dokumenti.

Osim saradnje sa domaćim institucijama, u akciji je učestvovala i Europol, što je dodatno pospješilo razmjenu informacija i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala.

Kako je navedeno, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske, te Bago Ivica, su lišeni slobode na osnovu naredbe Tužilaštva BiH. Oni se terete za niz krivičnih djela, uključujući organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Akcija “Kings” predstavlja nastavak odlučne borbe institucija Republike Srpske protiv korupcije i organizovanog kriminala. Očekuje se daljnja saradnja sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama kako bi se ove aktivnosti suzbile i očuvala sigurnost građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -