Uvod u Tradiciju Novogodišnjih Jela
Mnogi od nas započinju Novu Godinu uz čašu šampanjca, ali svijet je pun nevjerovatnih jela koja se služe tokom novogodišnjih proslava. Svaka kultura ima svoje specifične običaje i jela koja simboliziraju prosperitet, zdravlje i sreću za nadolazeću godinu. U ovom članku otkrivamo devet tradicionalnih jela iz različitih dijelova svijeta koja će donijeti sreću u novu godinu.
Hoppin’ John – Južna Amerika
Ovo jelo, koje potiče iz Južne Amerike, posebno iz Južne Karoline, vjeruje se da donosi sreću i blagostanje. Hoppin’ John se priprema od graha (najčešće crnookih grašaka), riže i svinjetine. Grah simbolizira novčiće, dok su priloge od kupusovih listova i kukuruznog hljeba predstavnici papirnog novca i zlata. Da li ste već probali ovaj tradicionalni recept?
Svinjetina – Austrija i Njemačka
U Njemačkoj, izraz „Schwein gehabt“ znači imati sreće, a svinjetina se često služi na novogodišnjoj večeri. Osim mesa, mali deserti u obliku svinja izrađeni od marcipana često ukrašavaju stol. Smatra se da prisustvo svinje simbolizira napredak u svim kulturama.
Granat – Grčka
U grčkoj mitologiji, granat je simbol plodnosti i prosperiteta. Tokom božićnog perioda, domaćinstva često vješaju granat iznad vrata. Na Silvestrovo, voće se razbija o vrata, a što je više sjemenki rasuto, to će više sreće donijeti porodici u novoj godini.
Soba rezanci – Japan
U Japanu, tradicionalno se serviraju „toshikoshi soba“ rezanci na Silvestrovo. Ovi rezanci simboliziraju dugovječnost, a njihova dužina predstavlja postizanje zdravlja i prosperiteta u novoj godini.
Kiseli haring – Poljska i Skandinavija
U Poljskoj i Skandinaviji, kiseli haring se često servira na novogodišnjim stolovima. Smatra se da riba koja pliva naprijed simbolizira novu početak, a njezina srebrna boja predstavlja prosperitet.
Grožđe – Španija
Španci imaju poseban običaj: na svaki udar gong-a u ponoć pojedu grožđe. Svaka bobica simbolizira sreću za jedan od meseci u godini. Ova tradicija datira još iz 1880-ih i ostaje popularna do danas.
Cotechino con Lenticchie – Italija
U Italiji, tokom proslave La Festa di San Silvestro, služi se ovo ukusno jelo od kobasica i sočiva. Sočivo predstavlja novac, a često se poslužuje s punjenom svinjetinom, što dodatno naglašava simboliku sreće.
Tteokguk – Južna Koreja
Tteokguk se slavlje Novogodišnjim jelo u Južnoj Koreji koje se pravi od tanko rezanih rižinih kolača u ukusnom bujonu. Po konzumaciji jela, ljudi smatraju da su stariji za jednu godinu, što daje poseban značaj njegovom uživanju.
Viski – Škotska
U Škotskoj se Nova godina slavi uz običaj „Hogmanay“. Tradicionalno, prvi posjetilac donosi darove poput kratkog hljeba i viskija. Ovaj „prvi posjetilac“ se smatra izvorom sreće za domaćinstvo.
Zaključak
Bilo da se radi o tradicionalnim jelima iz vaše zemlje ili iz udaljenih dijelova svijeta, nova godina je prilika da uživate u specijalnim gastronomskim doživljajima. Svako od ovih jela nosi sa sobom simboliku koja može obogatiti vašu proslavu i unijeti dozu sreće u nadolazeću godinu.


