Božićne Tradicije Koje Oduzimaju Dah
Svaka zemlja ima svoje jedinstvene božićne tradicije — neke od njih mogu izgledati zaista neobično ljudima koji slave negdje drugdje. Na primjer, Krampus, božićni demon, možda djeluje zastrašujuće izvan alpskih zemalja gdje kažnjava neposlušnu djecu. U Velikoj Britaniji, Božić ne bi bio Božić bez porodičnog izleta na lokalni pantomim, ili “panto” — šašava pozorišna verzija poznate bajke, s muzikom i šalama koje izvode manji poznati glumci.
Šta Sa Šaranom?
U Poljskoj, kao i u susjednim Češkoj i Slovačkoj, godišnja božićna večera ne služi se na sam Božić, već na Badnjak, poznat i kao “Generozni Dan”. U ovom slučaju, umjesto pečenih ćurki ili gusaka, centralno mjesto zauzima svježi šaran — i to šaran koji je bio živ nekoliko dana u kadi prije nego što se pripremi za kuhanje. Ali, zašto baš šaran? I zašto ga držati u kadi?
Praznična Svečanost u Poljskoj
Poljska je pretežno katolička zemlja, a u katoličkoj tradiciji, predbožićno vrijeme smatrano je periodom uzdržavanja i skromnosti. Tokom ovog vremena, riba se često poslužuje kao tradicionalno jelo bez mesa, simbolizirajući kraj dugog posta. Ova svečanost, poznata kao Wiglia, počinje viđenjem prve zvijezde u noći Badnjaka, a tradicionalno se poslužuje na stolu prekrivenom sijenom.
Magija Božićne Večere
Obrok se sastoji od dvanaest različitih jela, a svako jelo simbolizira jednog od dvanaest apostola. Mnogi vjeruju da degustacija svakog jela donosi sreću tokom cijele godine. Najvažniji među tim jelima je tradicionalno pripremljeni šaran.
Zašto Šaran u Kadi?
Držanje šarana u kadi nije samo ritual, već i praktično rješenje za očuvanje ribe. Većina Poljske je udaljena od mora, pa je lakše dobiti ribu iz unutrašnjih ribnjaka i jezera. U prošlim vremenima, kada nije bilo frižidera, čuvanje ribe u kadi bila je jedina opcija kako bi se osiguralo da ostane svježa do Badnjaka.
Tradicija koja se Održava
Iako neki kuhari tvrde da ova praksa pomaže u čišćenju ribe, tradicija zadržavanja šarana u kadi nije tako stara koliko se može pretpostaviti. Ova praksa je počela da se razvija u poslijeratnoj Poljskoj, kada je ribarenje na moru opalo, a poljska vlada se oslanjala na uzgoj šarana. Bez obzira na svoje poreklo, ova tradicija postala je neizostavni dio božićnih proslava.
U danima koji dolaze, izgleda da će šaran ostati omiljeni izbor na stolu za Wigiliu, jer čak 90% svih šarana kupljenih u poljskim prodavnicama bude kupljeno u sedmicama prije Badnjaka.


