Slatkička Tretman za Sve Uzraste
Sladoledni sendviči su omiljena poslastica, bilo da ih vadite iz zamrzivača ili kupujete s uličnog štanda. No, šta tačno čini sladoledni sendvič? U Americi, to su obično dva komada čokoladnih krekera s sladoledom u sredini, ali možete koristiti i kekse, kolače i mnoge druge poslastice kao „kruh“.
Od Vanile do Neodoljivih Okusa
Jednom davno, vanila je bila standardni okus za punjenje sladolednog sendviča. Kako su godine prolazile, paleta okusa se širila, uključujući Neapolitan (čokolada, vanila, jagoda) pa čak i sve druge okuse koje možete zamisliti. Ova evolucija okusa učinila je sladoledne sendviče još privlačnijim ljubiteljima sladoleda.
Priča koja seže u 19. Stoljeće
Ulični prodavači u New York City-ju počeli su s prodajom sladolednih sendviča krajem 1800-ih. Prvi recepti koristili su biskvit, dok su sladoledni sendviči prvotno razvijeni kao jeftin poklon. Međutim, ubrzo su postali nezaobilazna poslastica u restoranu visoke klase.
Kreme i Keksovi – San Francisko Stil
Zarađujući reputaciju tijekom godina, sladoledni sendvič u obliku keksa je rođen u San Franciscu. U 1928. godini jedan prodavač sladoleda stavio je glob sladoleda između dva keksa od zobi i umočio cijeli sandvič u čokoladu – tako je nastao potpuno novi tip sladolednog sendviča.
Moderni Hit na Bejzbol Utakmicama
Prema raznim izvorima, Jeremy Newberg, prodavač sladoleda na nekadašnjim utakmicama bejzbolla u Pittsburghu, zaslužan je za kreiranje klasičnog sladolednog sendviča s vanilijom, koji se prodao na stadionu za pet centi. Njegov unuk otkriva da su Newberga prozvali izumiteljem ovih slatkiša, što se vezalo za njegovog djeda i njegovu ljubav prema sladoledu.
Globalna Inspiracija – Sladoledni Sendvič iz Svijeta
Iako je sladoledni sendvič američka inovacija, inspirisao je mnoge zemlje poput Australije, Irske, Singapura, Izraela, Urugvaja, Irana i Vijetnama da stvore svoje verzije ovog slatkog užitka. Na primjer, u Iranu postoji bastani-e nooni, sladoled s okusom šafrana i ružine vode poslužen između dva vafla, dok vijetnamski prodavači prodaju bánh mì kẹp kem, sladoled između dvije kriške hljeba – pravi sendvič.
Zaključak
Sladoledni sendviči nisu samo ukusni, već imaju i bogatu povijest koja seže daleko unazad. Bilo da ih jedete na ulicama New Yorka ili uživate u modernim verzijama širom svijeta, ova slastica uvijek donosi užitak i osvježenje.