Subota, 20 Septembra, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZimnica Sa Jabukama: Vegan Ovseni Hrskavi Džem

Zimnica Sa Jabukama: Vegan Ovseni Hrskavi Džem

Ugrijte se uz ukusne jabuke

S jeseni, priroda nas nagrađuje sočnim jabukama koje dobijaju predivnu zlatnu boju. Bilo da ste ih ubrali u voćnjaku ili ste ih kupili na tržnici, svježe jabuke su ove godine svima dostupne. Ako ste u potrazi za savršenim receptom za pečenje koji će istaknuti ovu sezonu, ovaj vegan ovseni hrskavi džem će vas oduševiti.

Jednostavne upute za savršenstvo

Ovaj desert je veganska alternativa klasičnoj jabukovoj piti. Umjesto maslaca, u smjesu za hrskavu koricu stavljamo rafiniranu kokosovu mast. Kao što je rekao glavni kuhar Chayanin Pornsriniyom: “Iznenadili biste se koliko je neutralnog okusa – neće izgledati kao tropski dezert.” Ona daje bogatstvo okusa, ali bez težine.

Brza priprema za slatki zalogaj

Ovaj recept ne samo da je lagan, već se i brzo priprema. Nadjev se sastoji od kriški jabuka iz četiri Granny Smith jabuke, pomiješanih sa solju, šećerom, kukuruznim škrobom, cimetom i jabukovim sokom. Da biste napravili hrskavu koricu, pomiješajte zobene pahuljice, brašno i cimet u srednjoj posudi, a zatim pomicajte otopljenu kokosovu mast, javorov sirup i sol u drugoj zdjeli. Dodajte mokru smjesu suhoj smjesi, a kada se dobro sjedini, rasporedite ju po jabukama u kalupu promjera 9 inča.

Pečemo i uživamo!

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 350°F (oko 175°C) od 45 do 55 minuta. Iskoristite dodatno vrijeme koje biste inače potrošili na razvaljivanje tijesta za pitu i pripremite sebi latte sa okusom bundeve koji će savršeno odgovarati ovom slatkom za odličan trenutak uživanja.

Recept za veganski ovseni hrskavi džem

Budeći se za 10 porcija:

Nadjev:

– 4 Granny Smith jabuke, oljuštene, očišćene i narežene na tanke kriške
– 1/4 kašičice morske soli
– 2 kašike kukuruznog škroba
– 1 kašičica mljevenog cimeta
– 2 kašike šećera
– 2/3 šolje jabukovog soka

Preliv:

– 2 šolje ovsenih pahuljica
– 1/2 šolje brašna
– 1 kašičica mljevenog cimeta
– 6 kašika otopljene kokosove masti
– 6 kašika javorovog sirupa
– 1/2 kašičice morske soli

Kratki savjeti za još bolje uživanje

– Dok režete jabuke, namočite ih u kiselkastoj vodi (sok od 1/2 limuna i 4 šolje vode) kako bi zadržale boju i svježinu.
– Ako volite hrskavije prelive, možete dodati malo orašastih plodova u smjesu.

Zadovoljite svoje nepce ovim predivnim desertom koji zasigurno će postati vaš omiljeni jesenji recept. Uživajte u ukusima i mirisima svježih jabuka!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -