Uvesti Goste u Svijet Rižota
Ako želite impresionirati svoje goste na večeri, nemojte se ustručavati od pripreme rižota. Iako zahtijeva malo strpljenja, njegova priprema nije tako složena kao što možda mislite. Ova verzija rižota od strane Instituta kulinarskog obrazovanja (ICE) dodaje svježi kukuruz u klasični recept, spajajući zasićenu udobnost s ljetnom slatkoćom. Savršen je način da se pređe u hladnije mjesece.
Zašto je Svježi Kukuruz Bolji od Konzerve?
Možda ćete biti u iskušenju da posegnete za konzerviranim kukuruzom, ali kuhar Hervé Malivert, direktor kulinarskih poslova na ICE-u u New Yorku, savjetuje protiv toga. Konzervirani kukuruz je već pripremljen i spreman za upotrebu, što znači da ga možete lako prekuhati. Osim toga, konzervirani kukuruz često ima bljeđu aromu od svježeg.
Kako Pripremiti Rižoto s Roštiljanim Kukuruzom?
Prvi korak: uklonite omotu sa kukuruza i stavite ga u lonac s toplim pilećim bujonom. Neka se upije oko 5 minuta. Potom zagrijte roštilj do srednje temperature i premažite kukuruz s malo ulja. Pecite ga na srednjoj vatri dok zrna ne postanu zlatna. Kada je gotovo, maknite kukuruz s roštilja, pustite ga da se ohladi, a zatim izrežite zrna i odložite sa strane.
Sada dolazimo do glavnog jela: rižoto. Počnite s nježnim kuhanjem luka u maslacu dok ne omekša. Pazite da ga ne prepržite. Dodajte malo bijelog vina, pustite da se unese u luk, a zatim ubacite rižu dok svaki zrno ne bude premazano. Dodajte samo toliko pilećeg bujona da prekrije rižu i neprestano miješajte. Čekajte da bujon potpuno upije prije nego što dodate više. Nastavite ovako sve dok riža ne bude 90% skuhana, što obično traje od 20 do 30 minuta.
Posljednji Dodir: Kukuruz i Parmezan
Kada je rižoto skoro gotov, dodajte kukuruz i dobro promiješajte. Dodajte još malo bujona sve dok riža ne postane nježna i kremasta. Začinite s parmezanom, soli i paprom. Sada ste stvorili rižoto koji je savršeno ugodan i spektakularan.
Recept za Rižoto s Roštiljanim Kukuruzom
Porcija: 1
Potrebni sastojci:
- Topli pileći bujon
- ½ oz maslaca
- 1 oz žutog luka, sitno isjeckanog
- 1 fl oz bijelog vina
- ½ šalice arborio riže
- So i biber
- 1 oz parmezana, rendan
- 1 klip kukuruza s omotom
- Ulje za roštiljanje
Upute:
- Priprema kukuruza: Uklonite omota s kukuruza i dodajte klip u topli pileći bujon na laganoj vatri 5 minuta.
- Zagrijte roštilj ili roštiljanu tavu na srednjoj temperaturi. Premažite kukuruz uljem i pecite 5 minuta, dok sve zrna ne postanu zlatno smeđa. Maknite s roštilja i pustite da se ohladi.
- Dok se hladi, izrežite zrna s klipa i stavite ih sa strane.
- Priprema rižota: Zagrijte maslac u srednje velikoj tiganju. Dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša. Ne dozvolite da luk pocrni.
- Dodajte bijelo vino i kuhajte dok se ne upije u luk.
- Dodajte rižu i dobro promiješajte da se prekrije maslacem. Ne dozvolite da riža pocrni.
- Dodajte samo onoliko pilećeg bujona da prekrije zrnca i neprekidno miješajte. Sačekajte da se bujon upije prije nego što dodate dodatni bujon. Nastavite ovaj proces dok riža ne bude 90% gotova.
- Dodajte kukuruz i promiješajte. Dodajte više bujona i kuhajte dok riža ne postane nježna, ali još uvijek čvrsta. Rižoto bi trebao biti vlažan i kremast, ali ne rijedak.
- Začinite po ukusu s soli i paprom, i umiješajte parmezan.
Svoj kulinarski put možete nastaviti s tečajevima na Institutu kulinarskog obrazovanja. Škola ima dva mjesta (jedno u Los Angelesu i drugo u New Yorku), oboje nude široku paletu časova. Istražite njihove mogućnosti i prijavite se na njihovu web stranicu.