Ponedjeljak, 15 Septembra, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZašto Trebate Poslužiti Cheddar Sir Sa Jabukovim Pita?

Zašto Trebate Poslužiti Cheddar Sir Sa Jabukovim Pita?

Ima li išta neobičnije od kombinacije jabukovog pita i sira? Kada naručite jabukov pita u Novoj Engleskoj ili na Srednjem zapadu, moglo bi vas iznenaditi pitanje: “S sladoledom ili cheddarom?” Ne, nije to neka greška – ova kombinacija ipak ima svoju priču. Ako se pitate kako je došlo do ovog zanimljivog, a ponekad i kontroverznog spoja, nastavite čitati.

Stari Običaj Koji se Čuva

Kombinacija jabukovog pita i cheddar sira datira unazad do 17. stoljeća. Tada su se pite često posluživale uz kreme, pudinge i druge mliječne proizvode. U Yorkshireu, jabukov pita se posluživao uz lokalni Wensleydale sir, stvarajući tako tradiciju koja će se prenositi kroz generacije. Engleski doseljenici donijeli su ovu ideju sa sobom kada su prešli Atlantik.

Zašto Se Cheddar I Jabukova Pita Savršeno Dopušljaju

Zašto je cheddar postao omiljeni sir za posluživanje uz jabukov pita? Razlog je jednostavan: bio je široko dostupan u Novoj Engleskoj i na Srednjem zapadu. Do 19. stoljeća, tradicija je postala toliko ukorijenjena da su u Vermontu čak donijeli zakon koji podstiče restorane da poslužuju jabukov pita sa mlijekom, sladoledom ili, po zakonu, pola unce cheddar sira.

Vjerovali ili Ne, Cheddar je Čudo za Nepce

Danas, jabuke su uzgajane da budu pouzdano slatke. Međutim, prije nego što je Red Delicious jabuka postala popularna krajem 1800-ih, jabuke u Americi bile su često kisele ili dosadne. Sir dodaje slani miris koji ističe slast koju voće nudi. Pored toga, sladoled nije bio tako lako dostupan prije nego što su izumljeni frižideri.

Čudna, A Osvježavajuća Kombinacija

Cheddar savršeno odgovara teksturi jabukovog pita, koja se slobodno miješa s mekanim pekarskim jabukama. Dok neki pekari odlučuju dodati sir direktno u koru pite, drugi preferiraju jednostavno staviti krišku sira na vrh. Ovo je spoj koji često miješa neobične okuse i teksture, stvarajući tako doživljaj koji će vas oduševiti ili zbuniti.

Naravno, Nisu Svi Uvjerene Saradnice

Ipak, ne uvjeravaju se svi. Regionalna odanost igra važnu ulogu u ovome; mnogi u Novoj Engleskoj i na Srednjem zapadu i dalje se drže tradicije, dok su ljudi iz država koje su popularizovale „pitu a la mode“, poput New Yorka, često skloniji dohvatu sladoleda.

Dakle, je li dodavanje cheddara na jabukovu pitu kulinarska hereza ili genijalna inspiracija? Odgovor zavisi od mjesta na kojem ste odrasli. No, ako vam ponude krišku pite sa cheddara u Vermontu, ne raspravljajte … to je gotovo zakon. (Iako vas niko neće uhapsiti i baciti u “desert zatvor” ako odlučite uživati u običnoj krišci pite.)

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -