Neobična Tradicija iz Novog Engleska
Jeste li se ikada zapitali zašto neki ljudi ne mogu zamisliti svoju jabukovu pitu bez dodatka čedar sira? Kada naručite ovu slasticu u Novom Englesku ili na Srednjem Zapadu, možda ćete dobiti neočekivano pitanje: “Sa sladoledom ili čedarom?” Dok mnogi ne bi ni pomislili dodati sir u desert, neki ovu kombinaciju smatraju neizostavnom. Kako je to zanimljivo i ponekad kontroverzno udruživanje nastalo?
Korijeni Koji Sežu U Daleku Prošlost
Priča o braku između jabukove pite i čedar sira datira iz 17. stoljeća. U to vrijeme, običaj je bio poslužiti pite sa kremama, custardima i drugim mliječnim proizvodima. U Yorkshireu, jabukova pita se udruživala s lokalnim Wensleydale sirom, otvorivši vrata tradiciji kombiniranja sira i pite. Engleski doseljenici ponijeli su ovu ideju sa sobom kada su prešli Atlantik.
Čedar: Sir Koji Osvađa Pitu
Čedar je postao omiljeni sir za jabukovu pitu, jer je bio lako dostupan u Novom Englesku i Srednjem Zapadu. Do 19. stoljeća, ova tradicija je postala toliko ukorijenjena da su Vermonteri čak donijeli zakon koji potiče restorane da serviraju jabukovu pitu sa mlijekom, sladoledom ili pola unce čedar sira.
Zašto Se Ova Kombinacija I dalje Drži?
Danas, jabuke su uzgajane da budu slatke. No, prije nego što su se pojavile slatke sorte poput Red Delicious-a, jabuke u Americi su često bile kisele ili čak bez okusa. Čedar dodaje slani ton koji ističe ono malo slatkoće što voće nudi. Osim toga, sladoled nije bio lako dostupan prije nego što su izmišljeni hladnjaci.
Čedar i Jabukova Pita: Savršeni Par
Čedar se savršeno uklapa zbog svoje teksture, koja se dobro suprotstavlja mekoći pečenih jabuka. Dok neki pekari odlučuju dodati sir direktno u koru pite, drugi više preferiraju jednostavno staviti krišku na vrh.
Razdvojeni Po Okusima
Naravno, nisu svi uvjereni u ovu kombinaciju. Regionalne razlike igraju veliku ulogu; mnogi u Novom Englesku i Srednjem Zapadu i dalje prate ovu tradiciju, dok u državama koje su popularizovale pitu sa sladoledom, poput New Yorka, često posegnuti za sladoledom. Dakle, je li čedar na jabukovoj piti kulinarska hereza ili inspirisani genij? Odgovor zavisi od toga gdje ste odrasli. Ali ako se nađete u Vermontu i dobijete krišku pite s čedarom, ne raspravljajte … to je praktično zakon!