Upoznajte Dairy Queen – Kralj ljetnih poslastica
Dairy Queen je postala sinonim za osvježavajuće ljetne slastice. Međutim, iako imaju više od 7700 lokacija širom Sjedinjenih Američkih Država, pravi sladoled nećete pronaći na njihovom meniju. Kada pažljivo pogledate izbor korneta, sundea i njihovih popularnih Blizzarda, nikada nećete naići na eksplicitno spominjanje onoga što mnogi smatraju njihovim priznatim prehrambenim kategorijama.
Sladoled ili mekani sladoled? Neka razlika
Zašto je to tako? U pitanju su strogih pravila i definicija koju postavlja američko Ministarstvo poljoprivrede. U skladu s tim pravilima, da bi se smrzavani mliječni proizvod mogao legalno prodavati kao sladoled, treba ispunjavati nekoliko strogih kriterija:
- Težiti najmanje 4,5 kilograma po galonu
- Imati najmanje 1,6 kilograma čvrstih materija po galonu
- Imati najmanje 10% mliječnog masti
- Da ta mliječna mast bude čvrsta, osim ako njen sadržaj ne prelazi 10% (tada postoje dodatni kriteriji)
Dairy Queenov mekani sladoled sadrži oko 5% mliječne masti, što ga čini prelagim da bi ispunio ostale uslove. Tako da, tehnički govoreći, to nije sladoled.
Mali povratak u povijest Dairy Queena
Znate li da je ovo pitanje postalo popularno na Redditu? No, ne mislite da nepostojanje legalnog sladoleda u DQ-u predstavlja neki kolaps standarda ili korporativnu zavjeru. Dairy Queen je oduvijek nudila alternativu klasičnom sladoledu.
U 1930-im, dvojica suosnivača kompanije, J.F. McCullough i njegov sin Alex, su pravili sladoled koristeći mlijeko s lokalnih farmi. Meki sladoled kao novitet, bio je više prijatan za nepce i tako je i nastala ideja o tržištu za ovu glatku verziju sladoleda.
Kako je sve počelo – Prva Dairy Queen
Godine 1938, angažovali su jednog od svojih kupaca, Sherba Noblea, vlasnika tri sladoledarnice. U testnoj verziji, Noble je ponudio „meki sladoled“ za 10 centi, što je privuklo velike redove ispred njegovih objekata.
Krajem 1940. godine, otvorena je prva Dairy Queen u Jolietu. Njihovo zaštitno lice ostaje mekani sladoled, poslastica koja se lakše servira nego klasični sladoled.
Mekani sladoled ili sladoled s smanjenom masti?
Uprkos njenim karakteristikama, USDA dozvoljava proizvode s manje od 10% mliječne masti da se prodaju kao „lagani“, „smanjenog sadržaja masti“ ili „niskomasni“ sladoled. Naravno, atraktivnije je reći djeci da idu na Blizzard poslije baseball utakmice nego da im ponudite serviranje smanjenog masnog sladoleda.
Tako da, sljedeći put kada uhvatite sebe kako uživate u Dairy Queen-ovom sladoledu, sjetite se da to nije klasični sladoled. To je jedinstvena poslastica koja nosi svoju vlastitu priču i tradiciju.