Ponedjeljak, 28 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetErdoan: Turska ne mijenja svoj geopolitički kurs usprkos vezama s BRICS-om

Erdoan: Turska ne mijenja svoj geopolitički kurs usprkos vezama s BRICS-om

Odnos Turske i BRICS-a

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je da razvijanje veza s grupom BRICS nije alternativa postojećim angažmanima njegove zemlje. Erdoan je naglasio da Turska ne mijenja svoj kurs. Njegove tvrdnje uslijedile su nakon sastanka vlade u Ankari.

Turska kao dugogodišnji saveznik

Ukazujući na važnost NATO-a, Erdoan je rekao da Turska mora zauzeti svoje mjesto na svim značajnim globalnim platformama. Također, izrazio je želju za punopravnim članstvom u Evropskoj uniji. Turska će nastaviti razvijati saradnju sa svim državama koje su korisne za njene interese.

Odgovor na terorističke prijetnje

Erdoan je osudio nedavni teroristički napad PKK-a na tursku vazduhoplovnu industriju, gdje je stradalo pet ljudi. Nakon toga, turske snage napale su više od 470 ciljeva i neutralizovale 213 terorista. Istakao je da terorističke vođe neće moći uticati na tursku politiku.

Napredak u odbrambenoj industriji

Turski predsjednik obećao je nastavak unapređenja odbrambene industrije. On je istakao da su ta postignuća izvor ponosa za Tursku. Usprkos sukobima u regiji, osnovni ekonomski pokazatelji Turske se i dalje poboljšavaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -