Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiZavršena rekonstrukcija i iluminacija nacionalnog spomenika u Sarajevu

Završena rekonstrukcija i iluminacija nacionalnog spomenika u Sarajevu

Rekonstrukcija uz podršku Grada Sarajeva

Nakon dugog perioda rekonstrukcije i restauracije, završena je iluminacija značajnog nacionalnog spomenika u Sarajevu. Ovaj projekat je u cjelosti finansiran iz budžeta Grada Sarajeva, čime se potvrđuje posvećenost lokalnih vlasti očuvanju kulturne baštine.

Historijska vrijednost objekta

Ovaj spomenik predstavlja jedan od rijetkih primjera bosanskohercegovačke arhitekture iz austrougarskog perioda. Njegove zidne slike naslikane su u zgrafito tehnici, koja je za to vrijeme bila vrlo sofisticirana.

Vlasnička historija spomenika

Od 1905. godine, objekat je bio u vlasništvu doo Sarajevo. Godine 1935. došlo je do promjene vlasništva kada je Ilija Cvijanović iz Sarajeva kupio nekretninu na osnovu ugovora. Ova promjena označila je novu eru u historiji objekta.

Otpornost kroz ratove

Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, objekat nije pretrpio značajna oštećenja. Međutim, godina 1962. donijela je nacionalizaciju, ali su nasljednicima ostavljeni stanovi na spratu.

Nažalost, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, objekat je doživio lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon rata, ostao je napušten, čekajući obnovu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -