Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAmerička administracija poziva Iran na prekid napada na Izrael

Američka administracija poziva Iran na prekid napada na Izrael

Povod za poziv američke administracije

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sean Savett, izdao je važnu izjavu. On je pozvao Iran da obustavi napade na Izrael. Ovaj potez ima za cilj završiti ciklus borbi bez daljnje eskalacije. Prema njegovim riječima, SAD nisu učestvovale u toj operaciji, već teže ubrzanju diplomatskih napora.

Diplomatski napori protiv eskalacije

Savett je istakao kako američka administracija radi na smirivanju tenzija u regionu Bliskog istoka. Visoki zvaničnik administracije je izjavio da su predsjednik Joe Biden i njegov sigurnosni tim usko sarađivali s izraelskim vlastima. Njihov cilj je bio osigurati odgovor koji će biti ciljan i proporcionalan, s minimalnim rizikom za civile.

Izraelski napadi i iranske reakcije

Izraelska vojska potvrdila je da su njihovi napadi na iransku protivzračnu odbranu omogućili veću slobodu djelovanja. Kontraadmiral Daniel Hagari je u televizijskom obraćanju naveo da Izrael sada ima širu slobodu u zračnom prostoru iznad Irana. S druge strane, Iran najavljuje nastavak letova nakon izraelskih zračnih udara, prenosi iranska avijacijska agencija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -