Subota, 26 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzraelska vojska izvršila raciju u bolnici “Kamal Adwan” u Pojasu Gaze

Izraelska vojska izvršila raciju u bolnici “Kamal Adwan” u Pojasu Gaze

Izraelska vojska danas je izvršila upad i raciju u bolnicu “Kamal Adwan” na sjeveru Pojasa Gaze. Ove informacije prenosi Anadolija. Prema izjavama zvaničnika Ministarstva zdravlja u Gazi, Husama Abu Safiya, direktor bolnice, bio je primoran da se sastane sa komandantom izraelskih snaga radi ispitivanja.

Situacija u bolnici

Maher Shamiyeh, zvaničnik Ministarstva zdravlja, potvrdio je da su izraelske snage zadržale pacijente i medicinsko osoblje u bolnici. Oni su se nalazili u jednoj sobi bez mogućnosti da dobiju informacije o svojoj sudbini.

Pritvorenici i brutalnost prema civilima

Iz izjava Shamiyeha saznaje se da su izraelske snage pritvorile desetine Palestinaca, koji su evakuisani iz bolnice. Ovi ljudi su prisiljeni da se skinu u bokserice i okupe na otvorenom prostoru po hladnom vremenu.

Apel za zaštitu zdravstvenog osoblja

Shamiyeh je pozvao međunarodne organizacije i Ujedinjene nacije da odmah reaguju i pruže zaštitu zdravstvenom osoblju i pacijentima. Također je zatražio da se izvrši pritisak na izraelsku vojsku da se povuče iz bolnica na sjeveru Gaze.

Konflikt u Pojasu Gaze

Ranije je Ministarstvo zdravlja saopštilo da je izgubilo kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici “Kamal Adwan”. Izraelska vojska tvrdi da su njene operacije vođene na osnovu obavještajnih informacija o teroristima.

Od 7. oktobra 2023. godine, kada je započela brutalna ofanziva, ubijeno je više od 42.800 ljudi, većinom žena i djece. Optužbe za genocid protiv Izraela trenutno se nalaze na Međunarodnom sudu pravde.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -