Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiVenecija povećava cijene ulaznica za jednodnevne posjetioce

Venecija povećava cijene ulaznica za jednodnevne posjetioce

Nova regulativa od aprila 2024.

Venecijanske vlasti su najavile povećanje cijene ulaznice za jednodnevne posjetioce, koja će od aprila iznositi 10 eura. Ova naknada će biti na snazi do kraja jula.

Tko ne plaća ulaznicu?

Ulaznica se ne odnosi na turiste koji borave u hotelima, dok oni plaćaju boravišnu taksu. Djeca mlađa od 14 godina, kao i lokalno stanovništvo, oslobođeni su ove naknade.

Povijest naplate ulaznica

Venecija je postala prvi grad u svijetu koji je uveo naplatu ulaznica za jednodnevne posjetioce. Ova inicijativa započela je s pet eura u proljeće prošle godine, a donijela je značajne prihode za gradski budžet.

Kako kupiti ulaznicu?

Turisti će moći platiti taksu putem QR koda, koji se kupuje online. Oni koji ne plate, suočit će se s kaznom do 300 eura.

Prihodi od takse

Grad planira iskoristiti prihod od naknada za održavanje puteva, kanala i zgrada. Masovni turizam donosi Veneciji značajne prihode, ali i izazove za lokalno stanovništvo.

Posjećenost Venecije

Venecija godišnje privlači oko 15 miliona posjetilaca, što je čini jednom od najposjećenijih destinacija na svijetu. Stari dio grada ima oko 50.000 stalnih stanovnika i nudi više od 50.000 kreveta za goste.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -