Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetFrancuska pruža 100 miliona eura pomoći Libanu uz poziv na prekid vatre

Francuska pruža 100 miliona eura pomoći Libanu uz poziv na prekid vatre

Podrška Libanu tokom konferencije u Parizu

Francuski predsjednik Emanuel Makron najavio je u četvrtak da će Francuska pružiti 100 miliona eura pomoći Libanu. Ova najava došla je tijekom konferencije o pomoći, kojoj je cilj prikupiti sredstva za libanske humanitarne potrebe.

Poziv na prekid vatre

Makron je istakao važnost prekida vatre, kazavši: “Rat mora završiti što je skorije moguće.” Ovaj apel za mir dolazi u trenutku kada libanski premijer Najib Mikati poziva međunarodnu zajednicu na jedinstvo u podršci trenutnom prekidu vatre.

Finansijski ciljevi konferencije

Francuska je postavila cilj prikupljanja pola milijarde eura pomoći za Liban, što je 100 miliona više od prvobitnog apela UN-a. Dodatno, Makron je najavio opremanje libanske vojske za ponovno uspostavljanje kontrole nad jugom zemlje.

Humanitarna kriza u Libanu

Prema evidenciji AFP-a, najnoviji sukobi između Izraela i Hezbollaha rezultirali su s više od 1.550 žrtava. Također, 800.000 ljudi je raseljeno usljed sukoba, a humanitarna pomoć je postala hitna potreba za libansko stanovništvo.

Odbijanje diplomatskog napretka

Nade u diplomatski napredak su narušene nedolaskom Irana i Izraela na konferenciju. Njihovo odsustvo stavlja dodatni pritisak na Washington, koji je predstavljao samo zamjenik državnog sekretara Antony Blinken.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -