Utorak, 22 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeNajnovijeObilježena dvadeseta godišnjica smrti Velimira Miloševića, velikana bosanskohercegovačke poezije za djecu

Obilježena dvadeseta godišnjica smrti Velimira Miloševića, velikana bosanskohercegovačke poezije za djecu

Program u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Večeras je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održan prigodan program povodom dvadesete godišnjice od smrti Velimira Miloševića. Ovaj istaknuti pjesnik za djecu i novinar ostavio je dubok trag u kulturnoj baštini BiH.

Počast velikanu pisane riječi

Subjekt programa bio je “Dvadeset godina bez Velimira Miloševića”, koji su organizovali prijatelji i obožavaoci njegovog stvaralaštva. Inicijatorica, Snježana Galić, istaknula je da su Miloševićeve pjesme uvijek bile usmjerene ka djeci.

Uticaj i nasljeđe Velimira Miloševića

Galić je naglasila da je Milošević vjerovao da sreća djece treba biti prioritet. Njegova poezija, ispunjena ljubavlju i muzikom, ostavila je golemi uticaj na generacije. Pjesma “Djeca su vojska najjača” ostaje simbol djetinjstva.

Obrazovanje i djela Velimira Miloševića

Osim 15 knjiga za djecu, Milošević je napisao i 15 knjiga za odrasle. Njegovo posljednje djelo, “Ovo je Balkan Draga”, govori o teškom životu u Sarajevu.

Sjećanja na prijatelje

Tokom programa, prisutni su podijelili sjećanja na Velimira. Među njima su bili Bisera Alikadić, Nijaz Memić, Zlata Jurić, te mnogi drugi. Mlada vokalna solistica Uma Handan zabavljala je prisutne muzikom pod mentorstvom Zlaje Bostandžića.

Životni put Velimira Miloševića

Velimir Milošević rođen je 15. februara 1937. godine u Verićima. Preminuo je 21. oktobra 2004. u Sarajevu, ostavljajući neizbrisiv trag u srcima mnogih.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -