Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTHAAD sistem u Izraelu: Mogućnosti i izazovi

THAAD sistem u Izraelu: Mogućnosti i izazovi

U svjetlu sve napetijih odnosa u regiji, Sjedinjene Američke Države razmatraju raspoređivanje sistema THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) u Izrael. Ova odluka dolazi kao odgovor na očekivani izraelski napad te moguću iransku reakciju.

THAAD sistem i njegova funkcija

THAAD je protivzračni sistem koji se koristi za presretanje balističkih projektila. Svaka baterija ovog sistema uključuje šest lansera na kamionima, 48 presretača, te sofisticiranu radio i radarsku opremu. Ovaj kompleksan sistem omogućava efikasnu zaštitu od različitih vrsta prijetnji.

Vojska i operativnost

Ministar odbrane SAD-a, Lloyd Austin, naglasio je da sistem može biti aktiviran u vrlo kratkom roku. “U koraku smo s našim očekivanjima”, izjavio je Austin, ali nije otkrio da li je sistem već operativan.

Raspored vojnika i dodatne mjere

Pored THAAD-a, očekuje se da će u Izrael biti raspoređeno i 100 američkih vojnika, koji će upravljati sistemom. Ovaj potez dodatno naglašava učvršćivanje vojnih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

Sistemi protiv vazdušnih napada

Ovaj sistem nije nepoznat u međunarodnom kontekstu. Sistem THAAD već je postavljen u Guamu i Južnoj Koreji, a dodatni radari su raspoređeni na brojnim lokacijama, uključujući Rumuniju i Saudijsku Arabiju. Njegovo raspoređivanje u Izrael može stvoriti dodatne tenzije u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -