Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiCordoba: Grad Bogate Historije i UNESCO-ove Baštine

Cordoba: Grad Bogate Historije i UNESCO-ove Baštine

Uvod u Cordobu

Cordoba je šarmantan grad smješten u Andaluziji, blizu glavnih gradova Španije. Udaljena je oko dva i po sata od Madrida i 45 minuta od Seville. Ovaj grad, sa skoro 330.000 stanovnika, godišnje privuče oko milion turista.

UNESCO-ova Svjetska baština

Četiri lokacije iz Cordobe nalaze se na listi UNESCO-ove Svjetske baštine. Ove lokacije moraju zadovoljavati stroge kriterije. Na primjer, trebaju imati univerzalnu vrijednost i biti jedinstvene remek-djela.

Pješačenje kroz istoriju

Sve UNESCO-ove lokacije u Cordobi smještene su u centru grada. Turistima se savjetuje da ih obilaze pješke kako bi uživali u svakom kutku ovog historijskog mjesta.

Velika džamija u Cordobi

Prva lokacija koja je uvrštena na listu Svjetske baštine je Velika džamija, koja je izgrađena između 784. i 786. godine. Nakon što su kršćani zauzeli grad u 13. stoljeću, džamija je preuređena u katedralu.

Historijski centar grada

Historijski dio Cordobe karakteriše labirint uskih ulica sa spomenicima koji potiču iz različitih era. Ovaj slikoviti centar obuhvata Veliku džamiju i srednjovjekovnu tvrđavu Alcazar. Proklamovan je dijelom UNESCO-ove Svjetske baštine 1994. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -