Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetErdogan poručuje: Turska nastavlja podršku miru između Azerbejdžana i Armenije

Erdogan poručuje: Turska nastavlja podršku miru između Azerbejdžana i Armenije

Turska i postizanje trajnog mira

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, javno je istakao važnost podrške za postizanje trajnog mira između Azerbejdžana i Armenije. U njegovim izjavama, Erdogan naglašava kako su recentni događaji u regionu stvorili potrebu za jačanjem saradnje i solidarnosti.

Platforma za dijalog

Erdogan je također ukazao na predanost Turske platformi koja se temelji na rješavanju regionalnih pitanja kroz dijalog. Izrazio je zadovoljstvo zbog napretka ka uspostavi stalnog mira na Južnom Kavkazu. On smatra da bi institucionalizacija ove platforme doprinijela efikasnijem mehanizmu dijaloga.

Upozorenje na provokacije

Predsjednik Erdogan upozorio je da Izrael preduzima provokativne korake kako bi dodatno zaoštrio sukobe u regiji. Prema njegovim riječima, svaki dan bez primirja rizikuje da dovede do šireg rata.

Poziv na embargo oružja

U svjetlu trenutnih tenzija, Erdogan je pozvao na uvođenje embarga UN-a na oružje Izraelu. Ovaj korak smatra efikasnim načinom za obuzdavanje izraelske agresije. Naglasio je da će Turska nastaviti iznositi ovo pitanje na svim dostupnim platformama.

Učešće turskih zvaničnika

Na sastanku sa predsjednikom Erdoganom prisustvovali su ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, direktor predsjedničkih komunikacija Fahrettin Altun i savjetnik za vanjsku politiku Akif Çağatay Kılıç.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -