Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUhapšena kriminalna mreža zbog prodaje psihotropnih lijekova

Uhapšena kriminalna mreža zbog prodaje psihotropnih lijekova

Zaplijenjene velike količine lijekova

U nedavnoj akciji protiv kriminalnih mreža, nacionalne vlasti su zaplijenile ogromne količine psihotropnih medicinskih tableta. Ova operacija je sprovedena u Srbiji, a lijekovi su nakon toga prodavani u Rumuniji. Dalje su distribuirani u Estoniju i Finsku, gdje su prodavani na ulici.

Vrijednost zaplijenjenih lijekova

Preliminarne procjene ukazuju da ovi psihotropni lijekovi imaju tržišnu vrijednost od oko 12,5 miliona eura. Ova vrsta lijekova, koja se obično izdaje na recept, veoma je popularna među korisnicima zbog svojih efekata.

Posljedice zloupotrebe

Psihotropni lijekovi mogu uzrokovati dezinhibiciju, euforiju i ublažiti anksioznost. Zbog ovih karakteristika, često se zloupotrebljavaju, što dovodi do ozbiljnih javnozdravstvenih problema.

Hapšenja i zaplijene

Prije same akcije, vlasti su uspjele da uhapse nekoliko osumnjičenih i zaplijene više od dva miliona prodatih tableta. Ove tablete sadrže dva različita receptna lijeka, koji su pronađeni u velikim količinama na ilegalnom tržištu.

Uticaj na javno zdravlje

Veliki broj lijekova koji se koriste bez medicinskog nadzora može značajno uticati na javno zdravlje. Stručnjaci upozoravaju na ozbiljne rizike povezane s nizom potencijalnih zloupotreba ovih lijekova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -