Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSjeverna Koreja šalje trupe u Ukrajinu: Zelenski upozorava na potencijalni svjetski rat

Sjeverna Koreja šalje trupe u Ukrajinu: Zelenski upozorava na potencijalni svjetski rat

Pripreme Sjeverne Koreje za rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je izjavio da Sjeverna Koreja planira poslati 10.000 vojnika kako bi se pridružili ratu u Ukrajini na strani Rusije. Ova informacija može označiti prvi korak ka svjetskom ratu.

Vojska Sjeverne Koreje u pripremi

Zelenski je tokom svoje posjete Briselu istakao da se vojnici Sjeverne Koreje već obučavaju. Očekuje se da će se uključiti u borbe u narednim mjesecima. Izvori iz vojne obavještajne zajednice navode da neki sjevernokorejski oficiri već djeluju na okupiranim teritorijama Ukrajine.

Zelenski o sjevernoj korejskoj umiješanosti

Prema Zelenskom, Sjeverna Koreja je postala aktivni učesnik u ratu, snabdijevajući Rusiju oružjem. On je pozvao globalne saveznike da uvedu nove sankcije protiv Pjongjanga kako bi se zaustavila ova aktiizma.

Kremlj negira navode

Kremlj je reagovao na ove tvrdnje, proglašavajući ih “lažnim vijestima”. Izjava dolazi u susret optužbama SAD-a o sjevernokorejskim isporukama balističkih raketa i artiljerijskih granata Rusiji.

Zaključak

Ovaj razvoj događaja dodatno komplikuje već napetu situaciju u Ukrajini. Svijet s pažnjom prati kako će se konflikti razvijati i da li će se uključivanje Sjeverne Koreje zaista odraziti na globalnu stabilnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -