Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetRaste zabrinutost NATO-a zbog tenzija na zapadnom Balkanu i Kosovu

Raste zabrinutost NATO-a zbog tenzija na zapadnom Balkanu i Kosovu

Zabrinutost glavnog sekretara NATO-a

Glavni sekretar NATO-a, Mark Rute, izrazio je zabrinutost zbog rastućih tenzija na zapadnom Balkanu. On posebno ističe alarmantno stanje na Kosovu, gdje postoji opasnost od secesionističkih prijetnji, posebno u Bosni i Hercegovini.

Sigurnosna situacija i dijalog

Rute je upozorio na krhku sigurnosnu situaciju na Kosovu, naglašavajući mali napredak u dijalogu između Beograda i Prištine. Ovaj dijalog se odvija uz posredovanje Evropske unije, ali do sada nije donio značajne rezultate.

Rusija i hibridne prijetnje

Rute je također spomenuo da Rusija nastoji destabilizirati regiju putem cyber i hibridnih prijetnji, uključujući dezinformacije. Ove aktivnosti dodatno pogoršavaju već nestabilnu situaciju na Balkanu.

Vojska i sredstva za Ukrajinu

NATO planira paket vojne pomoći od 40 milijardi dolara za Ukrajinu, potvrđujući svoju dugu posvećenost jačanju odbrane ove zemlje. Rute naglašava potrebu za povećanjem kapaciteta industrije odbrane.

Globalni izazovi i saradnja

Govoreći o međunarodnim pitanjima, Rute ukazuje na povećanu saradnju između autoritarnih država kao što su Rusija i Kina. Ova saradnja predstavlja prijetnju stabilnosti ne samo Balkanu, već i cijeloj euroatlantskoj regiji.

NATO se obavezao da će rješavati zajedničke sigurnosne izazove kroz povećanu saradnju u odbrambenim inovacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -