Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaHrvatska suočena s krizom niskog nataliteta: Ove brojke govore sve

Hrvatska suočena s krizom niskog nataliteta: Ove brojke govore sve

Nizak natalitet više od tri decenije

Hrvatska se više od tri decenije suočava s problemom niskog nataliteta. Prošle godine zabilježeno je najmanje novorođenih u tom periodu. Godine 1997. rođeno je 55.501 dijete, dok je taj broj 2000. pao na 43.746.

Kontinuirani pad broja novorođenih

Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 2013. godine, broj novorođenih ispod 40.000 postaje sve učestaliji. Prošle godine Hrvatska je zabilježila i pad mortaliteta, s 51.275 umrlih, što je 5.704 manje nego 2022. godine.

Negativna stopa prirodnog prirasta

Prirodni prirast ostaje negativan, s razlikom od 19.105 više umrlih nego rođenih. Gotovo sve županije bilježe ovu negativnu tendenciju. Najteža situacija zabilježena je u Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji.

Promjene u porodičnih obrazac

Tokom posljednjih deset godina, stope fertiliteta u Hrvatskoj kreću se između 1,3 i 1,5. Porast broja poroda nakon tridesete godine života povezuje se s društvenim promjenama, uključujući produženje školovanja i kasnije zapošljavanje.

Izazovi za budućnost

Nemogućnost rješavanja stambenog pitanja, kao i promjena stavova prema formiranju porodice, također doprinose ovom trendu. Hrvatska će se morati suočiti s ovim izazovima kako bi osigurala bolju budućnost za mlade generacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -