Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetEvropske zemlje ostaju uz UNIFIL u Libanu uprkos izraelskim pozivima na povlačenje

Evropske zemlje ostaju uz UNIFIL u Libanu uprkos izraelskim pozivima na povlačenje

Austrijski ministar vanjskih poslova potvrđuje opredjeljenje

Ministar vanjskih poslova Austrije, Aleksander Šalenberg, izjavio je da zemlje Evropske unije ne planiraju povlačenje svojih trupa iz Libana. Ova odluka dolazi uprkos upozorenjima Izraela da se vojnici UNIFIL-a povuku s juga zemlje.

Incidents i bezbjednosna pitanja

Nakon početka izraelske kopnene operacije 1. oktobra protiv militanata Hezbolaha, položaji UNIFIL-a su bili mete napada. Prema informacijama iz UN-a, dva izraelska tenka su probila kapije jedne baze UNIFIL-a, a pet pripadnika mirovnih snaga je povrijeđeno.

EU zemlje ostaju čvrste

Šesnaest članica EU, uključujući Austriju, doprinosi misiji UNIFIL. Rasprave među evropskim vladama pokazale su da nisu sklone povlačenju svojih vojnika. Šalenberg je naglasio da sigurnost trupa mora biti prioritet.

Reakcije na izraelske zahtjeve

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tražio je povlačenje UNIFIL-a iz borbenih zona. Umjesto toga, Šalenberg je pozvao Izrael na oprez, naglašavajući da nenamjerni napadi na mirovne snage krše međunarodno pravo.

Planiranje budućih koraka

EU saradnici planiraju videopoziv kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji i budućim ulozima misije. Ova rasprava će obuhvatiti nivoe trupa, opremu i pravila angažovanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -