Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetLažne prijetnje bombom: Singapurske zračne snage na oprezu

Lažne prijetnje bombom: Singapurske zračne snage na oprezu

Incident sa avionima u Indiji

U utorak su singapurske zračne snage morale podići dva borbena aviona. Ovaj potez uslijedio je nakon dojave o bombi koja se odnosila na let koji je dolazio iz Indije. Avion kompanije Air India Express, koji je letio iz Delhija prema Chicagu, morao je hitno sletjeti na kanadski aerodrom radi predostrožnosti.

Prijetnje zračnim kompanijama

Lažne prijetnje bombama nisu neobične za indijske aviokompanije. Ipak, broj dojava u ponedjeljak izazvao je zabrinutost. Osim Air India, prijetnje su primile i kompanije IndiGo, SpiceJet i Akasa Air.

Reakcija vlasti i hapšenje

Policija je u ponedjeljak bila na visokom oprezu, nakon što su tri aviona iz Mumbaija preusmjerena zbog prijetnji. Kasnije su vlasti uhapsile tinejdžera povezanog s ovim slučajem, što je izazvalo dodatne mjere sigurnosti.

Procedura na aerodromima

Kada zaprimaju dojavene prijetnje, indijski aerodromi imaju posebne komitete koji procjenjuju ozbiljnost. Na osnovu toga, demineri, medicinski timovi i sigurnosni stručnjaci preuzimaju akciju. Putnici se evakuišu, dok se avioni i prtljag detaljno provjeravaju.

Air India reaguje

Kompanija Air India je najavila saradnju s vlastima kako bi se identifikovale osobe odgovorne za prijetnje. Također razmatraju mogućnost podnošenja tužbi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -