Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPrag uvodi mjere protiv prekomjernog turizma: Zabrana grupnih posjeta

Prag uvodi mjere protiv prekomjernog turizma: Zabrana grupnih posjeta

Prag se suočava sa izazovima turizma

Grad Prag, jedna od najposjećenijih evropskih destinacija, odlučio je uvesti mjere protiv povećanja broja turista. Ove mjere imaju za cilj očuvanje kvaliteta života lokalnog stanovništva. Zamjenik gradonačelnika, Jiri Pospišli, naglasio je da su potrebne promjene kako bi se obeshrabrili turisti koji dolaze isključivo radi noćnog provoda.

Zabrana grupnih posjeta

Prema novim odredbama, zabranjuje se organizacija grupnih posjeta u periodu od 22 sata do 6 sati. Ova zabrana stupit će na snagu od novembra tekuće godine. Međutim, pojedinačne grupe i dalje će moći samostalno organizirati izlaske, što bi moglo smanjiti negativne utjecaje na lokalnu zajednicu.

Utjecaj turističkog buma

Prag je posljednjih godina postao popularna destinacija za momačke i djevojačke večeri, posebno za turiste iz Velike Britanije. Prema zvaničnim podacima, niskobudžetne aviokompanije doprinijele su rastu broja posjetitelja. No, ovo je također dovelo do problema sa bučnim noćnim provodima.

Podrška lokalnih preduzeća

Čelnik Češke asocijacije hotela i restorana, Vaclav Starek, izražava pozitivnu reakciju na ovu odluku vlasti. Očekuje se da će mjere pomoći u očuvanju kulture i kvaliteta života u gradu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -