Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiKlimatske promjene: Nevidljiva šuma planktona se širi u dublje vode

Klimatske promjene: Nevidljiva šuma planktona se širi u dublje vode

Utjecaj klimatskih promjena na plankton

Studija koju je predvodio Johanes Viljoen pokazuje da se nevidljiva šuma planktona širi ka dubljim vodama usljed klimatskih promjena. Ove informacije objavljene su u časopisu “Klimatske promjene u prirodi”.

Uloga fitoplanktona u ekosistemu

Fitoplanktoni su ključni mikroorganizmi prisutni u svim okeanima svijeta. Oni čine osnovu lanca ishrane i proizvode polovinu organskih supstanci potrebnih životu na planeti kroz fotosintezu.

Promjene u Sargaskom moru

Analizirajući podatke o količini fitoplanktona u Sargaskom moru tokom posljednjih 33 godine, istraživači su primijetili rast ukupne biomase sa porastom temperatura. Ova pojava ukazuje na jasan trend koji može imati dalekosežne posljedice.

Klimatske promjene i lanci ishrane

Mikroorganizmi na površini vode ostaju stabilni, dok dubinski fitoplanktoni reagiraju na različite načine na promjene temperature. Ova situacija može dramatično utjecati na čitav lanac ishrane u okeanu, počevši od malih riba do velikih sisara.

Potrebna bolja monitoring mreža

Zbog nevidljivosti dubinskih fitoplanktona, istraživači su upozorili na potrebu za jačim kapacitetima u podvodnom monitoringu. Bez adekvatnog praćenja, značajne promjene u ekosistemu mogle bi ostati neotkrivene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -