Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNATO priprema najveću vježbu s nuklearnim snagama u Evropi

NATO priprema najveću vježbu s nuklearnim snagama u Evropi

Nuklearne bombe u evropskim zemljama

Prema najnovijim informacijama, blizu 100 nuklearnih termonuklearnih bombi B61 – 3/4 nalazi se u evropskim članicama NATO-a. Ove bombe su do 15 puta snažnije od nuklearne bombe koja je detonirana u Hirošimi.

Najveća NATO vježba

Krajem ovog mjeseca, NATO će započeti svoju najveću vježbu s nuklearnim snagama, koja će trajati dvije sedmice. Vježba će obuhvatiti cijeli evropski kontinent, ali ne svih članica.

Učesnici vježbe

Ove godine, u vježbi će učestvovati Belgija, Češka, Danska, Finska, Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska, Poljska, Rumunija, Turska, te Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Ovaj događaj naglašava važnost nuklearne strategije unutar NATO-a.

Mjesta smještaja nuklearnog oružja

Nuklearne bombe B61 – 3/4 su smještene u šest NATO zračnih baza: u Njemačkoj u bazi “Buchel”, u Turskoj u bazi “Incirlik”, u Belgiji u bazi “Kleine Brogel”, te u Italiji u bazama “Ghedi” i “Aviano”. U Nizozemskoj se nalaze u bazi “Volkel”.

Strategija NATO-a

Ova oružja čine okosnicu nuklearne trijade Alijanse i dostavljaju se vazdušnim snagama evropskih članica. U kontekstu globalne bezbjednosti, vježbe poput ove imaju ključnu ulogu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -