Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetEvropska unija ponovo odgađa uvođenje ETIAS i EES sistema

Evropska unija ponovo odgađa uvođenje ETIAS i EES sistema

Odgađanje primjene ETIAS i EES

Evropska unija je najavila novo odgađanje uvođenja ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) i EES (Entry/Exit System) sistema. Ova informacija dolazi od komesarke za unutrašnje poslove EU, Ilve Johansson. Uz to, odluka o odgađanju je došla nakon što su razne države obavijestile EU o problemima sa svojim graničnim sistemima.

Razlozi za odgađanje

Komesarka Johansson je potvrdila da EES neće biti uveden 10. novembra 2023. godine, kako je prvobitno planirano. Razlog odgađanja je informacija koja stiže od Njemačke, Francuske i Nizozemske. Ove zemlje su obavijestile EU da njihovi granični računarski sistemi neće biti spremni na vrijeme za predviđeni rok.

Šta su ETIAS i EES?

ETIAS i EES su sistemi osmišljeni za unapređenje sigurnosti u Šengenskom prostoru. Oni će zamijeniti tradicionalno pečatiranje pasoša automatskom autorizacijom. U prikupljanju biometrijskih podataka, putnici iz zemalja bez vize morat će davati otiske prstiju i fotografije.

Budućnost sistema

Trenutno nije poznato kada će ovi sistemi konačno početi s radom. Očekuje se da bi njihovo uvođenje moglo dodatno potrajati. S obzirom na važnost ove inicijative, očekuje se da će EU pružiti više informacija u narednim mjesecima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -