Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSAD Promijenile Pristup u Pregovorima o Sukobu Izraela i Hezbolaha

SAD Promijenile Pristup u Pregovorima o Sukobu Izraela i Hezbolaha

Nova Strategija SAD-a prema Izraelu

Od početka sukoba, Sjedinjene Američke Države su vršile pritisak na vladu Benjamina Netanyahua. Cilj im je bio postizanje prekida vatre kao koraka prema dugoročnom primirju u Gazi.

Oprez u vezi s Hezbolahom

U posljednjim danima primjetna je promjena u američkom pristupu. Prema izvještajima Reutersa, novi stav je da Izrael djeluje kako smatra potrebnim.

Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta, izjavio je da SAD podržava vojnu akciju Izraela protiv Hezbolaha. Smatraju da će to pomoći u postizanju diplomatskog rješenja.

Rizici Sukoba na Bliskom Istoku

Izvještaji sugeriraju da uništenje Hezbolaha predstavlja zajednički cilj SAD-a i Izraela. Iran koji podržava ovu grupu, doživljava se kao prijetnja Washingtonu i Tel Avivu.

Ipak, postoji rizik od daljeg širenja sukoba prema Libanu. Direktno uključenje Irana u sukobe može izazvati širu eskalaciju, što dodatno destabilizira Bliski Istok.

Prozapadna Promjena u Libanu

Washington vjeruje da bi slabljenje Hezbolaha moglo omogućiti prozapadnu vlast u Libanu. Ta nova vlast bi održavala dobre odnose s Izraelom, koji je glavni američki saveznik u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -