Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIncident u Nakouri: Pripadnik UN-a ranjen u sukobu

Incident u Nakouri: Pripadnik UN-a ranjen u sukobu

Pucnjava u Libanu

U gradu Nakoura u južnom Libanu, pripadnik mirovnih snaga UN-a ranjen je tokom pucnjave. Ovaj incident se desio u sjedištu Privremenih snaga UN-a u Libanu (UNIFIL). Informaciju je potvrdila Anadolu.

Sigurnosna upozorenja UN-a

UNIFIL je saopštio da nije poznato ko je otvorio vatru. U saopštenju se insistira na odgovornosti svih aktera da osiguraju sigurnost osoblja i objekata UN-a. Također, pozivaju se na izbjegavanje borbenih aktivnosti u blizini UNIFIL-ovih položaja.

Konflikt u regiji

Ovaj incident dolazi usred masivnih zračnih napada koje Izrael sprovodi širom Libana. Od 23. septembra, izraelske snage su pretele više od 1.411 osoba i ranile više od 3.970. Ove akcije predstavljaju eskalaciju sukoba između Izraela i Hezbolaha.

Globalne posljedice

Prema izvještajima, od prošlogodišnjeg napada Hamasa na Pojas Gaze, ubijeno je oko 42.200 ljudi, većinom žene i djeca. Ova brutalna ofenziva izaziva međunarodna upozorenja o mogućem regionalnom ratu u Bliskom istoku.

Raste tenzija

Uprkos kritikama i međunarodnim upozorenjima, Izrael je 1. oktobra započeo kopnenu invaziju na južni Liban. Ovaj potez dodatno raste tenzije u već nestabilnom regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -