Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetMeđunarodna zajednica poziva na zaštitu UNIFIL-a u Libanu tijekom povećanih tenzija

Međunarodna zajednica poziva na zaštitu UNIFIL-a u Libanu tijekom povećanih tenzija

Zajedničko saopćenje 34 zemlje

U zajedničkom saopćenju 34 države koje doprinose Privremenim snagama Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), poziva se na zaštitu mirovnih snaga. Ova obavijest dolazi usred rasta tenzija u toj regiji. Među zemljama koje su se pridružile su Brazil, Kina, Francuska, Turkiye i Velika Britanija.

Podrška misiji UNIFIL-a

Ove zemlje su ponovo potvrdile svoju “punu podršku” misiji UNIFIL-a, koja ima za cilj postizanje stabilnosti u južnom Libanu. U saopćenju, koje je inicirala Poljska, osudila su se nedavna nasilna dejstva protiv mirovnih snaga.

Poziv na prestanak nasilja

U saopćenju se naglašava da takve akcije moraju odmah prestati te se poziva na adekvatno istraživanje tih incidenata. Svi akteri u regiji su pozvani da poštuju prisustvo UNIFIL-a i osiguraju sigurnost njegovog osoblja.

Posvećenost multilateralnoj saradnji

U saopćenju se ponavlja posvećenost multilateralnoj saradnji sa UN-om. Također, pozivaju se svi da poštuju međunarodno pravo, posebno Povelju Ujedinjenih nacija. Relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti trebaju biti poštovane kako bi se osigurao mir i stabilnost u Libanu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -