Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaDirektor Đurović apelira za otvaranje centra za migrante u Subotici

Direktor Đurović apelira za otvaranje centra za migrante u Subotici

Potreba za smještajem migranata u Srbiji

Radoš Đurović, direktor srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila, ponovo je istakao potrebu za centrom za prihvat migranata u Subotici. U svjetlu nadolazećih hladnijih dana, Đurović naglašava da postoji hitna potreba za smještajem.

Složenost migrantske situacije

Prema informacijama Centra, više od 200 osoba trenutno se nalazi uz granicu s Mađarskom. Svakodnevno pokušavaju preći granicu, što dodatno otežava situaciju. Đurović ukazuje na potrebu da barem jedan kamp funkcioniše na ovoj granici.

Kritike i stanje na terenu

Osim toga, Đurović je komentarisao izjavu ministrice za evropske integracije Tanje Miščević koja je govorila o zatvorenosti balkanske rute. On smatra da su ti podaci nedovoljni i da na terenu primećuju značajnu prisutnost migranata.

Migrantska ruta prema Bosni i Hercegovini

Đurović je također naglasio da migrantska ruta prema Mađarskoj više nije glavna i da se migranti sve više usmjeravaju prema Bosni i Hercegovini. U ovom trenutku, migracije se dešavaju i pored tvrdnji o zatvorenosti rute.

Trenutni kapaciteti prihvatnih centara

Kraj mjeseca jula donio je zatvaranje nekoliko prihvatnih centara u Srbiji. Međutim, centri u Sjenici, Obrenovcu, Vranju i Krnjači i dalje rade punim kapacitetom, prema informacijama Srpskog Komesarijata za izbjeglice i migracije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -