Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaOsjećaji i posljedice: Istraživanje kršenja ljudskih prava migranata na granici Hrvatske i...

Osjećaji i posljedice: Istraživanje kršenja ljudskih prava migranata na granici Hrvatske i BiH

Humanitarna kriza na Balkanu

Humanitarna organizacija No Name Kitchen (NNK) otkrila je zabrinjavajuće informacije o migrantima na Balkanu. Svake godine hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta pokušavaju prijeći granicu kako bi ušli u Evropsku uniju. Mnogi od njih završavaju u improviziranim kampovima ili na željezničkim stanicama, suočeni s teškim uvjetima života.

Problemi na granici s Hrvatskom

Na ovom putu, azilante često zaustavlja hrvatska granična policija. Postoji zabrinjavajući trend nasilnog vraćanja migranata u Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja kršenje međunarodnog prava. Svaka osoba koja zatraži azil trebala bi imati priliku da preda svoj zahtjev u zemlji ulaska.

Dokazi o kršenju ljudskih prava

NNK je identificirao osam lokacija na kojima su hrvatski policajci spaljivali lične stvari migranata, uključujući ključne dokumente za azil. Ove informacije dolaze uz šokantna svjedočanstva, uključujući i izuzetno potresnu priču trudne Marokanke.

Potresna svjedočanstva

Marokanka izjavljuje da su je hrvatski policajci seksualno zlostavljali prije nego su spalili njene stvari. Njeno svjedočanstvo otkriva duboku traumu i neljudskost s kojom se suočavaju migranti na granici. Takva iskustva neizbrisivo ostavljaju posljedice na njihovu psihu i zdravlje.

Zaključak

Ovaj izvještaj otvara važne rasprave o ljudskim pravima, sigurnosti i dostojanstvu migranata. Potrebno je hitno djelovanje kako bi se spriječila dalja kršenja prava i osigurala sigurnost svima onima koji tragaju za boljim životom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -