Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSukob u Klubu Bošnjaka: SDA i Etnonacionalisti u Istanju Napetosti

Sukob u Klubu Bošnjaka: SDA i Etnonacionalisti u Istanju Napetosti

Ambasada oglašava o situaciji u BiH

U saopćenju ambasade, naglašeno je da ponašanje Kluba Bošnjaka nije u skladu s tvrdnjama Stranke demokratske akcije (SDA) o podršci snažnim državnim institucijama BiH. Ova situacija odražava destruktivna ponašanja etnonacionalističkih stranaka, koja su do sada bila osudivana od strane SDA.

Pravo na zaštitu konstitutivnih naroda

Svi konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na zaštitne mehanizme propisane Dejtonskim mirovnim sporazumom. Međutim, ambasada je istakla da nedavni potezi Kluba Bošnjaka nisu iskoristili navedena prava, već su se jednostavno odbili pojaviti na sjednici.

Prilika za evropske integracije

U saopćenju se također ističe kako Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku da napreduje ka evropskim integracijama. Građani BiH zaslužuju efikasan rad izabranih zvaničnika iz svih naroda. Ova situacija zahtijeva saradnju i doprinos svih političkih aktera.

Jedinstvo unutar Kluba Bošnjaka

Klub Bošnjaka u Domu naroda čine članovi iz različitih stranaka, uključujući Šefika Džaferovića i Safeta Softića iz SDA, Dženana Đonlagića (DF), Džemala Smajića (SBiH), i Kemala Ademovića (NiP), zamjenika predsjedavajućeg. Unatoč različitim političkim pripadnostima, ovi članovi su imali jedinstven stav o zaštiti interesa Ustava BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -