Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetDirektor CIA-e upozorava na napetosti u Iranu i Izraelu

Direktor CIA-e upozorava na napetosti u Iranu i Izraelu

William Burns, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), podijelio je svoje brige o potencijalnoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku. Tokom godišnje konferencije Cipher Brief, održane u Georgiji, istakao je da su sukobi na tom području i dalje prijetnja.

Uloga u iranskom nuklearnom sporazumu

Burns je imao ključnu ulogu u pregovorima o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine. Ovaj sporazum je uveo ograničenja na iranski program obogaćivanja uranijuma. On je naglasio da sada ne postoje dokazi da je vrhovni vođa Irana poništio odluku iz 2003. godine o obustavi programa za naoružavanje.

Prijetnja nuklearnim materijalima

Direktor CIA-e je ukazao na to da je Iran bliže mogućnosti stvoriti materijal za izradu nuklearne bombe. Prema njegovim riječima, vrijeme potrebno za takav proboj sada iznosi sedam dana ili malo više.

Strah od regionalne eskalacije

Burns je izrazio zabrinutost da su napetosti između Irana i Izraela na dnu, ali i dalje postoje realne opasnosti od eskalacije sukoba. On je napomenuo da američka obavještajna zajednica procjenjuje da ni jedan od lidera ne teži potpunom sukobu.

Ove izjave dodatno naglašavaju kompleksnost i osjetljivost situacije na Bliskom istoku, gdje su regionalni sukobi u stalnoj evoluciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -