Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinMuzikaBranimir Johnny Štulić: 'Hrvatska nema prava na moje muzike!'

Branimir Johnny Štulić: ‘Hrvatska nema prava na moje muzike!’

Nova pravna bitka za Štulića

Branimir Johnny Štulić, legendarni muzičar, ponovo je u centru pažnje nakon presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske. Ova institucija utvrdila je da diskografska kuća Croatia Records nije pravilno privatizirala nekadašnji Jugoton.

Objavljivanje pjesama na streaming platformama

Ranije se Štulić žestoko protivio objavljivanju svojih djela na streaming servisima. Njegov YouTube kanal nosi korisničko ime Petrović Petar, a na njemu je dijelio samo odabrane pjesme. Međutim, od sinoć su sve njegove pjesme postale dostupne na ovim platformama.

Mnogi se pitaju o sudbini njegovog muzičkog prava

Diskografska kuća Croatia Records sada se suočava s ozbiljnim problemima. Štulić je izjavio da traži povratak duga koji iznosi čak jednu milijardu eura. On smatra da je njegova muzika dio kulturnog blaga, ali se osjeća zakinutim za svoj rad.

Kulturološki i pravni aspekti sukoba

„Vidim da postoji na stotine udruženja za muziku, ali samo ja stvaram profit“, izjavio je Štulić, naglašavajući osjećaj nepravde prema svom radu. Sud je također potvrdio da Croatia Records nikada nije platila za njegove snimke, što dodatno komplikuje situaciju.

Ovaj slučaj postavlja mnoga pitanja o pravima umjetnika i zakonima o autorskim pravima u Hrvatskoj. Štulić, koji se ne osjeća povezano s Hrvatskom, bori se za svoja prava i doprinos muzici koju voli.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -