Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNapetosti u Bliskom istoku: Jordan reaguje na iranske rakete prema Izraelu

Napetosti u Bliskom istoku: Jordan reaguje na iranske rakete prema Izraelu

Jordan se brani od napada

Jordanske kraljevske zračne snage, zajedno sa sistemima protuzračne odbrane, uspješno su odgovorile na brojne projektilne napade i bespilotne letjelice koje su preletele u njihov zračni prostor. Ova akcija dolazi usred pojačanih tenzija između Irana i Izraela.

Raketni napad na Izrael

Iran je ispalio oko 180 balističkih projektila na Izrael, čime su se dodatno povećale napetosti u regionu. Islamska revolucionarna garda (IRGC) zabilježila je da su ovi napadi odgovor na prethodne atentate na njihove visoke vojne i političke lidere.

Atentati na vođe

Među žrtvama su Ismail Haniyeh, vođa Hamasa, te Hassan Nasrallah i Abbas Nilforoshan iz Hezbolaha, koji su stradali u nedavnim napadima. Haniyeh je poginuo u napadu u Teheranu u julu, dok su Nasrallah i Nilforoshan ubijeni tokom zračnog napada u Beirutu.

Reakcije na napade

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Iran napravio “veliku grešku” ispaljujući rakete i da će “platiti za to.” U međuvremenu, iranski ministar vanjskih poslova, Abbas Araghchi, upozorio je da će Iran odgovoriti još žešće ukoliko Izrael uzvrati na napade.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -