Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSjedinjene Američke Države podržavaju sigurnost Izraela: Fokus na demontiranje infrastrukture Hezbolaha

Sjedinjene Američke Države podržavaju sigurnost Izraela: Fokus na demontiranje infrastrukture Hezbolaha

Sigurnosni razgovori između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela

U razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane, Yoavom Gallantom, sekretar odbrane Lloyd J. Austin istakao je važnost demontiranja napadačke infrastrukture duž granice. Ovaj korak treba spriječiti libanski Hezbolah da izvede napade na sjeverne zajednice Izraela, slično onome iz 7. oktobra.

Podrška Izraelu u borbi protiv prijetnji

Austin je naglasio da Sjedinjene Američke Države podržavaju pravo Izraela na samoodbranu. Također je ukazao na prijetnju koju predstavlja Iran, navodeći da će SAD zaštititi američko osoblje i njihove saveznike od terorističkih napada koje podržava Iran.

Posljedice po Iran u slučaju vojnog napada

Američki sekretar odbrane ponovio je da će Iran snositi ozbiljne posljedice ako odluči pokrenuti direktan vojni napad na Izrael. Ova izjava dolazi u kontekstu povećanih tenzija u regiji.

Zabrinutosti Bijele kuće o eskalaciji sukoba

Dok su Sjedinjene Američke Države izrazile podršku za izraelske operacije u Libanu, Bidenova administracija upozorava na mogućnost da operacije prerastu u veći i dugotrajni sukob. Izvještaji iz izraelskih medija sugeriraju da Bijela kuća već brine o mogućem širenju sukoba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -