Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSjedinjene Države šalju dodatne vojnike na Bliski istok u cilju zaštite Izraela

Sjedinjene Države šalju dodatne vojnike na Bliski istok u cilju zaštite Izraela

Pojačanje američkih snaga

Sjedinjene Države planiraju poslati “nekoliko hiljada” dodatnih vojnika na Bliski istok. Ova mjera dolazi kao odgovor na trenutnu sigurnosnu situaciju i mirovnu stabilnost u regiji. Pentagon je potvrdio da će američke zračne snage također povećati svoju prisutnost.

Zračne snage na djelu

Glasnogovornica Pentagon, Sabrina Singh, navela je da su mlažnjaci poslani s ciljem zaštite američkih snaga, a ne za evakuaciju. Pojašnjeno je da će dodatni mlažnjaci ostati zajedno s postojećim eskadrilama, čime će se udvostručiti zračna moć.

Sigurnosni sastanak u Izraelu

Benjamin Netanyahu, premijer Izraela, sazvao je hitan sastanak ministara iz kabineta za sigurnost. Ovaj sastanak dolazi usred spekulacija o mogućem kopnenom upadu Izraela u Libanon. Izraelski mediji potvrđuju da će konsultacije biti održane s ostalim ministrima.

Mogućnost kopnenog upada

Američki dužnosnici sugeriraju da bi kopneni upad mogao biti neizbježan. Ovo dolazi nakon informacija da je Izrael planirao ograničenu operaciju u Libanonu koja bi mogla započeti uskoro. Izraelske specijalne snage su već provodile istražne operacije unutar Libanona, prikupljajući obavještajne podatke o Hezbolahu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -