Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzrael postavlja uslove za prekid vatre s Hezbolahom

Izrael postavlja uslove za prekid vatre s Hezbolahom

Zahtjevi Izraela prema Hezbolahu

Izrael je postavio jasan uslov za prekid vatre s Hezbolahom. Prema riječima ministra vanjskih poslova, Eli Cohena Katza, jedini prihvatljiv način za postizanje mira je da se Hezbolah povuče sjeverno od rijeke Litani i razoruža.

Provedba rezolucija UN-a

Katz je naglasio da bi potpuna implementacija svih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje se odnose na Liban mogla dovesti do prekida vatre. Ove izjave upućene su ministrima vanjskih poslova iz 25 zemalja, navodi izraelski javni emiter KAN.

Sigurnost građana na prvom mjestu

Ministar je istakao da će Izrael nastaviti vojne akcije sve dok se uslovi za sigurnost ne ispune. “Naš cilj je osigurati sigurnost naših građana i omogućiti povratak stanovnika sa sjevera”, kazao je Katz.

Trenutna situacija u Libanu

Napetosti u regionu su na vrhuncu. Od 23. septembra, Izrael je intensivirao zračne napade na ciljeve koje povezuje s Hezbolahom. Ovi napadi rezultirali su smrću više od 900 osoba i ranjavanjem preko 2.700 ljudi.

Reakcija Hezbolaha

Do sada se Hezbolah nije oglasio povodom izjave izraelskog ministra. Očekuje se njihova reakcija na postavljene uslove za prekid vatre.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -