Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAustrijski izbori: FPO na pragu historijske pobjede

Austrijski izbori: FPO na pragu historijske pobjede

Uvod u izbore

U nedjelju, Austrija se priprema za ključne parlamentarne izbore. Na ovim izborima, krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO) teži svojoj prvoj pobjedi na općim izborima. Utrka s vladajućim konzervativcima, Austrijskom narodnom partijom (OVP), postaje sve uzbudljivija.

Kampanja i glavne teme

Kampanju su obilježile zabrinutosti birača oko ekonomskih pitanja i imigracije. FPO je mjesecima prednjačila u istraživanjima javnog mnjenja, ali se njena prednost prema OVP-u znatno smanjila.

Kancelar Karl Nehammer se predstavlja kao državnik, dok istovremeno pokušava prikazati lidera FPO-a, Herberta Kikla, kao potencijalnu prijetnju.

Predviđanja i ishodi

Prema anketama, nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu. Pobjednik ovih izbora će težiti formiranju koalicionog vlada. Prva biračka mjesta otvorena su u 07.00, a rezultati će biti objavljivani nakon zatvaranja birališta u 17 sati.

Posljedice potencijalne pobjede FPO-a

Profesorica Kathrin Stainer-Haemmerle smatra da bi pobjeda FPO-a mogla značajno promijeniti ulogu Austrije u Evropskoj uniji. Kikl se često referira na mađarskog premijera Viktora Orbana kao na svog uzora.

Među članicama EU, pobjeda FPO-a bi značila nastavak rasta podrške krajnje desnici, što se već dogodilo u zemljama poput Holandije, Francuske i Njemačke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -