Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael 18 godina planirao ubistvo Nasrallaha: Ko će naslijediti vođu Hezbolaha?

Izrael 18 godina planirao ubistvo Nasrallaha: Ko će naslijediti vođu Hezbolaha?

Izvještaj o planiranju ubistva

Izrael je 18 godina planirao način kako da eliminira vođu Hezbolaha, Hasana Nasrallaha. U 2006. godini, pokušali su ga ubiti, no plan je bio bezuspješan. Nakon tog neuspjeha, Izrael se fokusirao na prikupljanje obavještajnih podataka o Hezbolahu i njegovim vezama s Iranom.

Mogući nasljednici

Trenutno se spekulira o mogućim Nasrallahovim nasljednicima. Naim Qassem, zamjenik Nasrallaha, i Hashem Safieddine, vođa Izvršnog vijeća, vodeća su imena. Iako se očekivalo da bi Qassem mogao naslijediti, njegov uzrast od 71 godine čini ga manje vjerovatnim izborom.

Safieddine, koji je deset godina mlađi, ima bliske veze s Iranom. Njegova supruga je kćerka poznatog iranskog generala Qassema Suleimanija, kojeg su Sjedinjene Američke Države ubile 2020. godine.

Teška situacija za Hezbolah

Bez obzira ko bude izabran, novog vođu očekuje najneizvjesniji trenutak u 40 godina postojanja Hezbolaha. Izrael je značajno oslabio organizaciju, uklonivši gotovo cijelo vojne vrhovništvo. Hezbolah se trenutno suočava s visokom razinom nezadovoljstva među građanima Libana.

Regionalna reakcija

Hezbolah, koji dugo vremena održava jake veze s Iranom, suočava se s kritikom zbog svoje političke dominacije. Organizacija je igrala ključnu ulogu u suzbijanju protesta 2019. godine. Zbog loše situacije, postoji rizik od izbijanja sektaških sukoba u Libanu.

Dok bogate zaljevske države šute, mnogi su sigurno s oduševljenjem dočekali mogućnost promjena unutar Hezbolaha, što bi moglo otvoriti nove političke horizonte u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -