Subota, 28 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiCijene obroka u hrvatskim menzama ostale iste od 2013. godine: Kako to...

Cijene obroka u hrvatskim menzama ostale iste od 2013. godine: Kako to utiče na studente?

Cijene ručka koje se nisu promijenile

Prema informacijama iz hrvatskih medija, cijene obroka u studentskim menzama su ostale nepromijenjene od 2013. godine. Ručak ili večera koštaju samo 0,88 eura. Ove informacije prenosi “Novi list”, koji ističe da je 2013. godine student trebao raditi pola sata kako bi mogao priuštiti ručak, uz satnicu od 1,9 eura.

Povećanje minimalne satnice

Danas se minimalna satnica za rad preko Studentskog servisa povećala na 5,25 eura. To znači da student može zaraditi tri ručka u kantini za pola sata rada. Ova promena predstavlja značajan napredak za studente koji se bore sa troškovima života.

Subvencije kao ključni faktor

Održavanje ovih niskih cijena moguće je zahvaljujući izdašnim subvencijama države. Očekuje se da će se subvencije za iduću školsku godinu dodatno povećati. Time će studenti i dalje moći plaćati meni po cijeni iz 2013. godine, barem do 2025. godine.

Problemi sa kvalitetom obroka

Iako je ova vijest pozitivna, mnogi studenti smatraju da meniji nisu dovoljno kvalitetni. Naime, često se navodi da su obroci zastarjeli, jednolični i nezdravi. Ipak, šta očekivati od ručka koji košta samo 0,88 eura?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -