Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPeru gubi bitku protiv organizovanog kriminala: Vanredno stanje proglašeno u Limi

Peru gubi bitku protiv organizovanog kriminala: Vanredno stanje proglašeno u Limi

Alarmantna situacija u Peruu

Poslovna udruženja u Peruu upozorila su na ozbiljnu eskalaciju organizovanog kriminala. Prema njihovim tvrdnjama, zemlja “gubi bitku” protiv ovog problema. U glavnom gradu, Limi, nasilje i iznude su postali svakodnevica. Ova situacija dovela je do toga da je vlada bila primorana da pozove vojsku u pomoć policiji.

Vanredno stanje u Limi

U četvrtak je proglašeno vanredno stanje u 12 okruga Lime na period od dva mjeseca. Dodatno, jučer su dodana još dva okruga. Vozači autobusa su stupili u štrajk, tražeći veću zaštitu od vlasti. Njihova akcija je rezultat talasa iznuda i napada koji su postali učestaliji.

Zajednička izjava udruženja

Više od 20 trgovinskih udruženja zajedno su objavila izjavu. U njoj navode kako je organizovani kriminal prevazišao granice industrije. “Nijedna naša djelatnost, bez obzira na veličinu ili sektor, nije sigurna od iznude”, istakli su.

Povezanost sa ilegalnim aktivnostima

Prema riječima poslovnih udruženja, jačanje ekonomskih aktivnosti izvan zakona, poput ilegalnog rudarenja, dodatno komplikuje situaciju. Navode da su se kriminalne organizacije infiltrirale u različite sektore, uključujući politiku.

Pritisak na vlasti za djelovanje

Vanredno stanje dolazi u vrijeme kada udruženja radnika i civilnog društva traže od vlasti hitne mjere. Ove mjere su neophodne kako bi se suzbio rastući kriminal, koji ozbiljno prijeti ekonomiji zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -