Petak, 27 Septembra, 2024
HomeAktuelnoSpecifičnost i sevdah: Jedinstvena izvedba "Grana od bora" uz akustični bubanj

Specifičnost i sevdah: Jedinstvena izvedba “Grana od bora” uz akustični bubanj

Sevdalinka je neprocjenjiv dio bosanskohercegovačke kulturne baštine, a svjedoci smo mnogih pokušaja da se ovaj muzički dragulj očuva na različite načine. Raznovrsni aranžmani, moderni pristupi i kombinacije s drugim žanrovima često izazivaju podijeljena mišljenja. Dok neki smatraju da se sevdalinka odlično uklapa u sve muzičke stilove, drugi su čvrsti zagovornici očuvanja njenog izvornog oblika, vjerujući da bilo kakve promjene narušavaju autentičnost.

Istina je da se sevdalinka, kako bi ostala relevantna, mora približiti mlađim generacijama i vremenu u kojem muzika poprima potpuno novu dimenziju. Upravo zbog toga, mnogi umjetnici nastoje pronaći balans između očuvanja tradicije i modernizacije.

Jedan od takvih primjera je izvedba pjesme Grana od bora, koju je na jedinstven način otpjevao Mirsad Kulo. Ono što ovu izvedbu čini posebnom je činjenica da je cijeli aranžman baziran na samo jednom instrumentu – akustičnom bubnju, kojeg je odsvirao poznati muzičar Berin Tuzlić. Ovaj dvojac je želio ponuditi nešto drugačije, minimalističko, bez previše aranžmanskih intervencija, kako bi vokal Mirsada Kule došao do punog izražaja.

Za ljubitelje akustičnog zvuka, ova izvedba predstavlja pravo osvježenje. Jednostavnost aranžmana omogućava da se vokal istakne i da emocije sevdalinke zasjaje u punom sjaju. Grana od bora u ovom obliku nudi nešto neobično, a istovremeno zadržava suštinu sevdaha.

Poslušajte kako zvuči ova sevdalinka u potpuno novom, specifičnom aranžmanu koji pruža jedinstveni doživljaj sevdaha na moderan način.

Ova pjesma je dio muzičkog projekta pod nazivom “Sevda”, koji oživljava tradicionalnu sevdalinku kroz savremene aranžmane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -